• Werkplekinrichting 'industriële werkplek'

Het oude dossier uit 2008 is geüpdatet door Huub Achterberg en Gonny Hoekstra en gepubliceerd in mei 2024.

Hieronder vindt u de samenvatting van dit kennisdossier. Deze en het complete dossier kunt u hieronder ook downloaden.

Opgesteld door
  • Gonny Hoekstra
  • Huub Agterberg
  • Marieke Ketel
  • Paul de Heer
  • Rob Verkerke
Delen via:

Beschrijving risicofactoren

Het werken in een industriële werkomgeving brengt diverse risico’s met zich mee. Ze zijn sterk afhankelijk van de bedrijfstak en taken die uitgevoerd worden. ‘De industrie’ is een heel breed begrip. Daarom beschrijft dit arbokennisnetdossier een grote gemene deler voor de industriële werkomgeving. Heel specifieke risico’s en beheersmaatregelen komen dus niet aan de orde. Voor de meeste onderwerpen is immers een gericht arbokennisnetdossier beschikbaar. Waar relevant is daarnaar verwezen

Werksituaties en de RI&E

Dit deel geeft een overzicht van de relevante branches en beroepen waar de inrichting van een industriële werkplek van toepassing is.

Daarna wordt in hoofdstuk 3 de toepassing van de Risico-inventarisatie en -evaluatie beschreven evenals de toepassing van diverse metingen (zoals blootstelling en effect). 

Wetgeving

Nationaal gelden primair de Arbowet, het Arbobesluit en de Arboregeling. Daarnaast zijn er in sommige gevallen ook andere nationale weten en/of regels van toepassing (zoals bijvoorbeeld het Besluit bouwwerken leefomgeving of de warenwetbesluiten).

Ook Europese wetgeving is van toepassing op de Nederlandse situatie.

Beleid

Binnen diverse bedrijfstakken spelen de sociale partners binnen de branche een actieve rol. Algemene informatie over diverse onderwerpen is beschikbaar via Arboportaal.

Ook in de CAO van de bouwnijverheid en verschillende Arbocatalogi staan afspraken per branche.

Tenslotte zijn er standaarden, normen (NEN) en certificeringsschema's die invloed hebben op de werkplekinrichting.

Beheersmaatregelen

Het inrichten van een industriële werkomgeving heeft als doel om een bepaald product op een veilige en gezonde manier te produceren. 

Bij het inrichten van een industriële werkomgeving is het van belang om vooraf een goed programma van eisen op te stellen in relatie tot het voorziene gebruik. Van belang zijn de productenstroom, benodigde apparatuur en de taken die medewerkers moeten verrichten.

In de praktijk betekent het inrichten van een industriële werkomgeving dat er een plattegrond van het productieproces nodig is. Hierin kunnen de stromen van grondstoffen en producten ingetekend worden. 

Op basis van deze omschrijving van de situatie en specifieke omstandigheden van de locatie kunnen verschillende beheersmaatregelen worden ingezet. Deze worden in het dossier uitgebreid beschreven.

De werkgever moet zijn werknemers volgens artikel 18 in de Arbowet periodiek een arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO) aanbieden. Doel van het onderzoek is het zoveel mogelijk voorkomen van de risico’s die de arbeid voor de gezondheid en de veiligheid van de werkenden met zich meebrengt. 

Rechten en plichten

Tenslotte worden de rechten en plichten van zowel werknemer als werkgever behandeld in het dossier.

De werkgever moet werknemers een werkomgeving bieden die geen gevaar voor de gezondheid of veiligheid vormt. En werknemers moeten de werkomgeving gebruiken zoals hen opgedragen wordt.  

Een werknemer heeft recht op een werkplek conform de actuele standaard van een adequate werkomgeving en alle informatie ter beschikking hebben om het werk zonder gevaar voor zijn veiligheid en gezondheid te kunnen verrichten.